Kategoriarkiv: Djur

Bara bilder

Finns egentligen mycket att skriva om men tid och ork för det saknas just nu så vi nöjer oss med några bilder från tidigare i veckan. Betydligt trivsammare väder då än dagens kalla regn och blåst!
IMG_2592 copy IMG_2545 copy IMG_2550IMG_2564 copy IMG_2563 copy IMG_2561 IMG_2557 copy   IMG_2580 copyIMG_2544 copy

Rotation

Idag skulle vi flytta om lite bland djuren. Palme och en av stutarna skulle flyttas till den lilla gruppen, och alla andra utom de andra två stutarna skulle samtidigt flyttas därifrån till den stora gruppen. (Detta för att inte riskera att någon av årets kvigkalvar skulle kunna bli för tidigt betäckt av Palme, de är ju inte stora nog förrän nästa vår.)

Det kan ju vara lite knepigt ibland, att just de man behöver flytta på står mitt i gröten medan flera andra är pigga på att hänga med t ex, men idag var den en sån gång då allt gick enkelt. Palme och Hjalmar kom som på beställning fram först så det var i princip bara att öppna för dem och sedan stänga bakom dem, och de två korna med kalvar och kvigan följde utan krusiduller med ner till det andra gänget.

I de två nya konstellationerna skulle det såklart buffas lite i början, bland både stora och små, men på det hela taget verkade de glada över att återses igen. Palme har nog börjat sakna korna lite nu, men till att börja med var han i alla fall bara väldigt glad över att återförenas i samma gäng som när han först kom till oss.

Byta hage

Ljuva juni

Soligt och inget regn på flera dagar – läge för skörd! Efter tips från coachen har vi dock valt att vänta lite för att få ett lite grövre och mer fiberrikt ensilage i förstaskörden. Det är ju alltid en chansning eftersom man aldrig vet hur vädret framöver blir, det blir ju först efteråt man vet om det var ett bra beslut eller inte, men vi hoppas att det ska gå vägen! (Ser i alla fall lovande ut i långtidsprognosen, även om den förstås kan ändras både hit och dit.)

Annars är det nu mycket grubblande inför den kommande byggnationen av ny lösdriftshall. Varken Carl eller jag har ju gjort något liknande tidigare så det känns nervöst och det är en väldigt stor investering för en förhållandevis väldigt liten verksamhet. (Vi ska alltså inte bygga själva förstås, den kunskapen har vi inte, men vi ska så klart försöka vara med och hjälpa till så gott vi kan.) Men vi hoppas och tror att det ska bli riktigt bra när det blir färdigt och att den ska fylla sin funktion under många år.

Några (går-)dagsfärska bilder från det lilla gängets hage där minstingen, som heter Eskil,
går tillsammans med mamma och några till. IMG_2202 copy IMG_2203 copy IMG_2205 copy IMG_2208 copy IMG_2211 copy IMG_2212 copy IMG_2215 copy

Sommarkalv

IMG_2016 copyIMG_2047 copy

Detta bildspel kräver JavaScript.

I fredags kväll kom alltså den sista kalven för i år! Vanligtvis föds våra kalvar runt mars och man vill gärna att de ska vara nära varandra i ålder (mest praktiskt av många skäl att alla korna och alla kalvarna är i takt med varandra), så att det kommer en eftersläntrare så här är ovanligt.
Att det denna gång blev så är för att kon, Malin, egentligen skulle ha skickats (till slakt) i höstas. Vilka som än ska åka är det ju alltid väldigt jobbigt, men just Malin tyckte jag så extra mycket om. Tillslut bestämde vi oss för att vi kunde behåll en till och Malin fick vara kvar! Så då fick hon gå med tjuren ett tag efter de andra, och nu nio månader senare fick hon alltså sin lilla kalv!

Vi trodde redan i måndags att det var något på gång, men det dröjde alltså till i fredags innan det verkligen var dags. På eftermiddagen fick hon komma till en egen del av hagen och frampå kvällen hade kalvningen kommit igång. Allt såg ut som det ska, kalven kom rätt med klövarna först och sedan huvudet och Malin kämpade på. Vid halv tio var halva huvudet ute och då kom pappa också för att kolla läget. Han tyckte att det kunde vara läge att hjälpa henne genom att dra i kalvens ben samtidigt som kon krystade, och någon minut senare var kalven ute!
De kan se lite livlösa ut och jag var först rädd att den inte levde, men det gjorde den som väl var! Ett par timmar senare hade den inte rest sig upp än, men lite efter midnatt var han på benen och på väg att dia så då kunde vi lägga oss utan att oroa oss för att han inte skulle få i sig råmjölk inom rätt tid, skönt!

 

Ljus junikväll

Det har ju varit lite snålt med fint väder än så länge men idag var det läge att njuta lite av en ljus försommarkväll utan halv storm och utan regn, väldigt härligt. Kameran var inte med på den lilla promenaden vi tog men här är några mobilbilder och man kan se att både rågen och kalvarna växt en hel del!

8juni15

Hela gänget på väg bort till Lunnen. Ser käckt ut när alla (nästan) rättar in sig i ledet och går på en lång rad tillsammans.

8juni15edvinogunnar

Edvin och Gunnar

8juni15carlogulli

De tycker alltid att det är trevligt med besök och kommer oftast nyfiket fram.

8juni15lillavagen

Rågen har vuxit sig riktigt hög. Det är lite ojämnt på olika bitar av gärdet, men annars ser den fin ut.

8juni15haralddiar

Minstingen Harald är klart minst men växer han också!

8juni157235

Det blir så fina färger i kvällssolen!

 

Ny hage igen!

IMG_1664

IMG_1687Igår fick då djuren komma in i lunnen för första gången i år. Först kom (nästan) hela gänget glatt med och efter att de provskubbat sig lite på träden och ätit lite fortsatte de vidare för att kolla in resten av lunnen.
Två av kalvarna, Edvin och Harlad, hade dock blivit kvar på gamla sidan, och efter en stunds obekymrat betande i Lunnen kom mammorna på att det var något som saknades och satte kurs tillbaka mot gärdet igen. Samtliga hängde på för att hämta med sig efterstläntrarna, och detta i full galopp. I lika full fart sprang de sedan tillbaka till lunnen igen, och då var alla med, utan Palme som visste varken ut eller in men tillslut valde att stanna kvar en stund och sällskapa lite med kompisarna på andra sidan staketet (medan han tittade lite längtansfullt på de andra i lunnen).

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Nytt bete igen

Söndag den 10:e maj 2015

Söndag den 10:e maj 2015

I söndags var det alltså det lilla gängets tur att få mer och nytt bete. Vi hade ju förväntat oss samma typ av glädjeyttringar som hos de andra dagen innan, men här var det lite mer stillsamma reaktioner! Fyra av dem gick i rask takt ut och började beta, medan Palme och hans dam stannade kvar på den gamla redan välbetalde sidan (där de fortfarande var kvar dagen efter också! Nu har de dock hängt på kompisarna till den gröna frodiga sidan.) Här är några bilder från den soliga söndagskvällen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nytt bete

Igår var det en riktigt fin vårdag – soligt och vindstilla och massor av fantastisk fågelsång. Jag var ute och skulle ordna med stängslet för att kunna släppa ut djuren på en större del av gärdet än de gått på hittills. Korna fattade direkt vad som var på gång och följde förväntansfullt och ivrigt det pågående arbetet från andra sidan staketet. Det tog några timmar men de flesta lämnade inte utkiksposten bortsett från när en dam med två hundar promenerade förbi, då hängde hela gänget med dem längs vägen på sin sida av stängslet.

Det sista jag grejade med var i hörnet mellan det gamla och nya stycket, och då stod de där redo och kunde knappt bärga sig innan de skulle få komma ut på det nya gröna gräset. Men när jag var klar fick jag ju cykla upp och sätta på strömmen igen innan jag kunde släppa ut dem på det nya. Detta hade de (förklarligt nog) inte räknat med utan såg alla mycket snopna ut och ropade upprört (fritt översatt) ”Men hallå..!?!  Du glömde ju öppna!! Kom genast tillbaka!”

När jag sedan kom tillbaka, kontrollerade att strömmen fungerade och sedan öppnade var glädjen stor! Även om de nu varit ute i flera veckor var det nästan som ett litet koutsläpp! Inget stångande och så som det kan vara då, men många skutt och rusningar innan de ivrigt började äta av det saftiga gräset. En bra dag för en ko!

Och Carl och jag njuter av att inte behöva gödsla ut, strö och utfodra sju dagar i veckan nu, det känns fantastiskt skönt. Tänker på hur mamma och pappa (och alla andra små mjölkbönder) hade det – tidiga morgnar 7 dagar i veckan ÅRET OM!

Och då mycket mer omfattande (med mjölkningen) och mycket mer krävande punktlighet (alltid kl 6, varje varje dag)! År ut och år in. Blir helt matt bara jag tänker på det. Carl och jag har ju både turats om och också kunnat gå ut när som helst mellan 6 och 8, och även lite senare har funkat bra om vi varit ute och utfodrat sent kvällen innan. Och nu under betessäsongen som sagt möjlighet till sovmorgon varenda söndag. Som idag till exempel, väldigt lyxigt!