Kategoriarkiv: Odling

Bara bilder

Finns egentligen mycket att skriva om men tid och ork för det saknas just nu så vi nöjer oss med några bilder från tidigare i veckan. Betydligt trivsammare väder då än dagens kalla regn och blåst!
IMG_2592 copy IMG_2545 copy IMG_2550IMG_2564 copy IMG_2563 copy IMG_2561 IMG_2557 copy   IMG_2580 copyIMG_2544 copy

Ny näring

Idag har vi kört ut gödselvatten på vallarna. Det var pappa som körde förra året så det var första gången nu som jag gjorde det. Alltid lite nervöst med nya moment, känns skönt nu att det inte blir första gången nästa gång!

Har även dokumenterat med kameran så att jag bättre ska komma ihåg nästa år hur slangarna ska vara kopplade och hur pumpen ska monteras. Det var tydligt att mina minnesanteckningar från förra året behövde kompletteras, tur att pappa kunde hjälpa mig att få ordning på grejerna. Eftersom Carl inte har semester än men barnen har sommarlov från förskolan, spenderade de dagen med mamma och bakade bland annat bullar.

Detta med att backa med släp är helt klart något jag behöver öva mer på. Pappa menar på att det är enkelt, och det ser onekligen väldigt enkelt ut när han gör det, men när man inte fått in det rätta tänket fullt ut blir det lätt att man krånglar till det. Men övning ger såklart färdighet så det är bara att träna.

Det svåraste var annars att se var man hade kört och var man inte kört, och att anpassa sig till vindriktningen (när det blåser sprids det ju lite skevt). När Carl kom hem från jobbet lämnade jag med varm hand över resten av körandet till honom. Det blev en sen kväll men han hann färdigt, så nu hoppas vi på att det utlovade regnet ska komma så blir det perfekt!

IMG_2391 copy IMG_2378 copy IMG_2380 copy IMG_2382 copy

Nu är det klippt

Ja nu är det klippt och putsat och slaget både här och där. Bland annat vid boden och källarvind har mamma klippt med gräsklippare och trädgårdssax och betena har farits över med slåtterbalk. Djuren äter nu med god aptit det slagna, som innan det var slaget var långt och trist men som avslaget alltså i stället blir gott! På Lilla vägen blir det finlir och det är fascinerande att se hur pappa med slalomkörning lyckas få slåtterbalken att slinka alldeles precis förbi stängselstolparna – just när det ser ut som att balken ska gå rätt i stolpen så stryker den i stället runt precis intill.
Eftersom balken är vid sidan av traktorn är det dock omöjligt att komma åt på mittenremsan av vägen, och även på utsidan av stolparna förstås, så där behövdes det slås med lien också. När det har torkat ska vi samla in det som hö och lägga i ladan.

Idag var det också dags att kalla in det tunga artilleriet när vallen skulle slås. Det gör vi alltså inte själva utan lejer bort och man kan säga att den traktorn är lite större än våra (en aning bara, framhjulen på den är väl ungefär i stolek med bakhjulen på våra!). Vädret ser ju toppen ut så det visade sig vara rätt beslut för oss att vänta med skörden en vecka till, skönt!

Lilla vägen föreLilla vägen (och även betet till vänster) efterPappa slår med lienCarl putsar beteLite större traktor och bredare maskinIMG_2302Lite annan maskinbredd som sagt...Grönfodret i kvällssolTjärblomster

Ljuva juni

Soligt och inget regn på flera dagar – läge för skörd! Efter tips från coachen har vi dock valt att vänta lite för att få ett lite grövre och mer fiberrikt ensilage i förstaskörden. Det är ju alltid en chansning eftersom man aldrig vet hur vädret framöver blir, det blir ju först efteråt man vet om det var ett bra beslut eller inte, men vi hoppas att det ska gå vägen! (Ser i alla fall lovande ut i långtidsprognosen, även om den förstås kan ändras både hit och dit.)

Annars är det nu mycket grubblande inför den kommande byggnationen av ny lösdriftshall. Varken Carl eller jag har ju gjort något liknande tidigare så det känns nervöst och det är en väldigt stor investering för en förhållandevis väldigt liten verksamhet. (Vi ska alltså inte bygga själva förstås, den kunskapen har vi inte, men vi ska så klart försöka vara med och hjälpa till så gott vi kan.) Men vi hoppas och tror att det ska bli riktigt bra när det blir färdigt och att den ska fylla sin funktion under många år.

Några (går-)dagsfärska bilder från det lilla gängets hage där minstingen, som heter Eskil,
går tillsammans med mamma och några till. IMG_2202 copy IMG_2203 copy IMG_2205 copy IMG_2208 copy IMG_2211 copy IMG_2212 copy IMG_2215 copy

Rågen kommer

Nu sticker höstrågen fint! Ett tag såg det ut som att fåglarna (duvor och kajor) skulle smaska i sig alltför mycket av det sådda igen, men pappa tillverkade en tjusig fågelskrämma i förra veckan som lyckligtvis haft bra effekt! Av korn och vicker, som såddes på samma gärde i våras, blev det inte mycket kvar så det är roligt att rågen går ett bättre öde till mötes!

Annars idag har jag hållit på med stängsel igen – röjt med lie och kvistsax, slagit i stolpar, bytt en och annan isolator. I halvstormen, oj vad det blåser! Klart blev det i alla fall tillslut och djuren blev ditsläppta och glada. Och jag känner mig lite trött i kroppen men nöjd att det blev klart!
Så här kan det se ut före och efter röjning (gränsen går vid stolpen) om det var ett par år sedan sist:
2014 aug-sept 272

Pappa har fortsatt med arbetet i hallen (där de flesta av djuren ska gå i ny lösdrift i vinter) så nu är det snart dags att få fodergrindarna på plats. Det är en välsignelse att någon med erfarenhet och både teoretisk och praktisk kunskap håller i trådarna (och uträkningarna och borrarna och bultarna) annars hade det nog aldrig blivit klart till installningen. (Eller, det hade det förstås behövt bli men då hade vi varit tvungna att anlita någon utifrån.)

Tror att detta kommer att bli toppen för djuren. Nu ska vi bara lista ut ett bra sätt att hantera all halm på också (det blir djupströbädd så mycket halm blir det!), så att det fungerar bra även de morgnar som vi ska iväg till våra andra jobb efter morgonpasset hos djuren. Tål att kluras på!

/Lovisa