månadsarkiv: december 2014

Hur det går

Man kan inte precis säga att vi tröttar ut någon med överdrivet täta uppdateringar. Och de där utlovade bilderna lyser med sin frånvaro. Ska försöka åstadkomma bättring framöver (men bör nog inte komma med några löften, utöver en god ambition)!

Nu har djuren alltså varit inne i snart en månad. Har fungerat skapligt men tar förstås en del tid varje dag, och särskilt de dagar som vi båda är iväg på våra andra jobb är det lite stressigt att få ihop det.

Vad gäller halmen fick vi övergå till att helt enkelt köra dit en hel bal åt gången och lagra upp längs kanterna för de närmsta kommande dagarna. Särskilt en av korna tyckte att det var mycket festligt med en stor hel bal att buffa på och rufsa med och steppa runt i, hon riktigt kom igång. Dock har det gått åt för mycket halm (mer än beräknat) för att det ska räcka hela säsongen, så nu har vi med hjälp av pappa fått ut den gamla hacken som stått oanvänd i maskinhallen i flera år. Den fungerade finfint! Så nu hoppas vi att den hackade halmen ska vara drygare (det ska den enligt teorin vara)!

Strö (dvs sprätta ut ett nytt lager med ren halm över hela ströbädden) får vi göra ca tre gånger per dag. Det är mest praktiskt att göra det när djuren just har fått nytt foder, så att de inte är där man ska strö utan vill stå vid foderbordet (de godaste stråna går ju först så de brukar inte vara trögbedda!). En av kvigorna, fina Lilly 271 (alla djur måste enligt reglerna märkas med sitt eget id-nummer senast 20 dagar efter födseln (de gula märkena i öronen ni vet, för övrigt något som jag tycker känns mycket obehagligt att göra, jag hoppas att Carl kan stå för den delen), jo, som sagt Lilly alltså) prioriterar dock annorlunda; hon har alltid koll på när vi börjar strö och lämnar då genast sin matplats och kommer och hänger en i hasorna, lite som en (stor) hund, och suktar efter att bli kliad. Trevligt förstås, men hon är en aning i vägen, särskilt när man har bråttom. Det är inte lätt att bara strunta i henne när hon är så enträgen, så även om man måste skynda sig brukar hon i alla fall få en liten stund med kli.

I lagårn har pappa konstruerat och byggt inredning för de fyra kalvar som ska gå där eftersom inte alla får plats i hallen (det blir våra tre stutkalvar samt tjurkalven (Palme) som kommer till oss nu i december). Just nu går två av kvigkalvarna där och har det lugnt och skönt bara de två. I stället för djupströbädd av halm har vi torvströ. Lite mer lätthanterligt. Och så finns där hydraulisk utgödsling med så det räcker att skrapa, till skillnad från i hallen där vi måste lassa och köra ut skiten med skottkärra (hade tänkt använda traktor med skopa först, men känns onödigt, och inte direkt enklare heller, att dra igång traktorn bara för det varje dag. Bättre att använda muskelkraft i stället för diesel. Det blir två till tre kärror per dag.

Utöver de dagliga rutinerna är det lite olika saker på agendan, som t ex att sätta upp nytt innertak i gamla mjölkrummet (Carls projekt), ordna med något skydd för foderbalarna vid hallen (helst innan det kommer snö), omgruppera lite inför Palmes ankomst och lite annat smått och gott.

/Lovisa