månadsarkiv: februari 2015

Inga grisar precis

Några grisar har jag aldrig känt, men de lär ju vara väldigt renliga av sig (om de får chansen – passar på att slå ett slag för svenskt griskött där fixering av suggor är förbjuden!).  Förvisso gillar de ju att böka i jord och lera, men de skiter inte i sin bädd utan ser till att ha rent och snyggt omkring sig.

Kor har inte alls samma känsla för ordning och reda. De kan utan vidare resa sig från sin torra goa ströbädd och producera en prydlig hög innan de går ner på skrapgången (där det är önskvärt att den mesta skiten hamnar), ingen tanke på att hålla liggplatsen ren till nästa gång där inte. De kan på samma sätt gå från skrapgången till ströbädden (som man kanske just fräschar upp med ett nytt lager ren halm), gå en liten tur och bajsa på vägen, och sedan gå ner och äta igen. Ibland kan man känna sig som städpersonal som jobbar i motvind! Men man får i alla fall bra motion i och med all manuell halmhantering och utgödsling med grep och skottkärra.

Vi har i alla fall lyckats hålla djuren rena och fina bortsett från på framknäna (verkar vara omöjligt att klara), men den dagliga skötseln är tungarbetad och tar orimligt lång tid med tanke på att det är bara 18 djur vi har, så sedan en tid tillbaka sitter vi och skissar på en om- och tillbyggnad av hallen inför nästa installning. Både vi och pappa har ritat på var sitt håll och igår hade vi en erfaren rådgivare på besök som kom med många bra synpunkter.

Det är roligt att sitta och klura på olika lösningar men det känns rätt jobbigt att det blir ännu en sommar av byggande (förra sommaren höll vi ju på med att göra om hallen till så som den är nu. Vi var medvetna om att det förmodligen bara var för en vinter, men hoppades att det skulle fungera så pass bra att det skulle kunna bli längre än så, men det gör det tyvärr inte.). Det känns liksom fullt upp ändå med att klara av allt ”det andra” när man är ny, men för att det nästa vinter (och många därefter) ska bli mer tid över till annat (både i företaget och fritid) så är det inte mycket att välja på, ju förr desto bättre förstås när det ändå ska göras. Och det blir nog väldigt bra när det väl blir klart (någon gång i höst)!

/Lovisa