månadsarkiv: juni 2015

Ljuva juni

Soligt och inget regn på flera dagar – läge för skörd! Efter tips från coachen har vi dock valt att vänta lite för att få ett lite grövre och mer fiberrikt ensilage i förstaskörden. Det är ju alltid en chansning eftersom man aldrig vet hur vädret framöver blir, det blir ju först efteråt man vet om det var ett bra beslut eller inte, men vi hoppas att det ska gå vägen! (Ser i alla fall lovande ut i långtidsprognosen, även om den förstås kan ändras både hit och dit.)

Annars är det nu mycket grubblande inför den kommande byggnationen av ny lösdriftshall. Varken Carl eller jag har ju gjort något liknande tidigare så det känns nervöst och det är en väldigt stor investering för en förhållandevis väldigt liten verksamhet. (Vi ska alltså inte bygga själva förstås, den kunskapen har vi inte, men vi ska så klart försöka vara med och hjälpa till så gott vi kan.) Men vi hoppas och tror att det ska bli riktigt bra när det blir färdigt och att den ska fylla sin funktion under många år.

Några (går-)dagsfärska bilder från det lilla gängets hage där minstingen, som heter Eskil,
går tillsammans med mamma och några till. IMG_2202 copy IMG_2203 copy IMG_2205 copy IMG_2208 copy IMG_2211 copy IMG_2212 copy IMG_2215 copy

Sommarkalv

IMG_2016 copyIMG_2047 copy

Detta bildspel kräver JavaScript.

I fredags kväll kom alltså den sista kalven för i år! Vanligtvis föds våra kalvar runt mars och man vill gärna att de ska vara nära varandra i ålder (mest praktiskt av många skäl att alla korna och alla kalvarna är i takt med varandra), så att det kommer en eftersläntrare så här är ovanligt.
Att det denna gång blev så är för att kon, Malin, egentligen skulle ha skickats (till slakt) i höstas. Vilka som än ska åka är det ju alltid väldigt jobbigt, men just Malin tyckte jag så extra mycket om. Tillslut bestämde vi oss för att vi kunde behåll en till och Malin fick vara kvar! Så då fick hon gå med tjuren ett tag efter de andra, och nu nio månader senare fick hon alltså sin lilla kalv!

Vi trodde redan i måndags att det var något på gång, men det dröjde alltså till i fredags innan det verkligen var dags. På eftermiddagen fick hon komma till en egen del av hagen och frampå kvällen hade kalvningen kommit igång. Allt såg ut som det ska, kalven kom rätt med klövarna först och sedan huvudet och Malin kämpade på. Vid halv tio var halva huvudet ute och då kom pappa också för att kolla läget. Han tyckte att det kunde vara läge att hjälpa henne genom att dra i kalvens ben samtidigt som kon krystade, och någon minut senare var kalven ute!
De kan se lite livlösa ut och jag var först rädd att den inte levde, men det gjorde den som väl var! Ett par timmar senare hade den inte rest sig upp än, men lite efter midnatt var han på benen och på väg att dia så då kunde vi lägga oss utan att oroa oss för att han inte skulle få i sig råmjölk inom rätt tid, skönt!

 

Ljus junikväll

Det har ju varit lite snålt med fint väder än så länge men idag var det läge att njuta lite av en ljus försommarkväll utan halv storm och utan regn, väldigt härligt. Kameran var inte med på den lilla promenaden vi tog men här är några mobilbilder och man kan se att både rågen och kalvarna växt en hel del!

8juni15

Hela gänget på väg bort till Lunnen. Ser käckt ut när alla (nästan) rättar in sig i ledet och går på en lång rad tillsammans.

8juni15edvinogunnar

Edvin och Gunnar

8juni15carlogulli

De tycker alltid att det är trevligt med besök och kommer oftast nyfiket fram.

8juni15lillavagen

Rågen har vuxit sig riktigt hög. Det är lite ojämnt på olika bitar av gärdet, men annars ser den fin ut.

8juni15haralddiar

Minstingen Harald är klart minst men växer han också!

8juni157235

Det blir så fina färger i kvällssolen!