månadsarkiv: juli 2015

Garageflytt med svalor och allt

Idag har vi fortsatt med förflyttningen av garaget, som står i vägen för utbyggnaden av hallen till djuren. Att flytta hus är inte precis något vi har rutin på, men som vanligt fick vi hjälp av pappa (som väl inte heller flyttar hus var och varannan dag, men som ju på något sätt ändå har koll på vad som leder till vad och vad man därför behöver tänka på). Det gick så sakta steg för steg och nu står det på sin tillfälliga nya plats i väntan på bättre tider.

Svalorna som bor i taknocken hade inte mycket annat att välja på än att hänga med. Vi hade gärna väntat tills de flyttat ut men det är högst oklart när det blir och vi hade ingen möjlighet att vänta längre. Men föräldrarna har lokaliserat sig bra trots nya väderstreck och matningen verkar ha fungerat bra. När vi var klara var det två av ungarna som gav sig ut på sina första flygturer (något vingliga men såg härligt ut ändå!). Hoppas att det inte var vårt bökande som påskyndade utan att de var redo för det. Övriga fyra satt tryggt kvar i det då något mindre trånga boet.

Regnat har det gjort med många och rejäla skurar.

IMG_2647 copyIMG_2658     IMG_2656 copy IMG_2659 IMG_2660 IMG_2662 copyIMG_2663IMG_2666 copy  IMG_2669 copyIMG_2668 copy
IMG_2654 IMG_2652 copyIMG_2653 copy IMG_2650 copy

Bara bilder

Finns egentligen mycket att skriva om men tid och ork för det saknas just nu så vi nöjer oss med några bilder från tidigare i veckan. Betydligt trivsammare väder då än dagens kalla regn och blåst!
IMG_2592 copy IMG_2545 copy IMG_2550IMG_2564 copy IMG_2563 copy IMG_2561 IMG_2557 copy   IMG_2580 copyIMG_2544 copy

Rotation

Idag skulle vi flytta om lite bland djuren. Palme och en av stutarna skulle flyttas till den lilla gruppen, och alla andra utom de andra två stutarna skulle samtidigt flyttas därifrån till den stora gruppen. (Detta för att inte riskera att någon av årets kvigkalvar skulle kunna bli för tidigt betäckt av Palme, de är ju inte stora nog förrän nästa vår.)

Det kan ju vara lite knepigt ibland, att just de man behöver flytta på står mitt i gröten medan flera andra är pigga på att hänga med t ex, men idag var den en sån gång då allt gick enkelt. Palme och Hjalmar kom som på beställning fram först så det var i princip bara att öppna för dem och sedan stänga bakom dem, och de två korna med kalvar och kvigan följde utan krusiduller med ner till det andra gänget.

I de två nya konstellationerna skulle det såklart buffas lite i början, bland både stora och små, men på det hela taget verkade de glada över att återses igen. Palme har nog börjat sakna korna lite nu, men till att börja med var han i alla fall bara väldigt glad över att återförenas i samma gäng som när han först kom till oss.

Byta hage

Ny näring

Idag har vi kört ut gödselvatten på vallarna. Det var pappa som körde förra året så det var första gången nu som jag gjorde det. Alltid lite nervöst med nya moment, känns skönt nu att det inte blir första gången nästa gång!

Har även dokumenterat med kameran så att jag bättre ska komma ihåg nästa år hur slangarna ska vara kopplade och hur pumpen ska monteras. Det var tydligt att mina minnesanteckningar från förra året behövde kompletteras, tur att pappa kunde hjälpa mig att få ordning på grejerna. Eftersom Carl inte har semester än men barnen har sommarlov från förskolan, spenderade de dagen med mamma och bakade bland annat bullar.

Detta med att backa med släp är helt klart något jag behöver öva mer på. Pappa menar på att det är enkelt, och det ser onekligen väldigt enkelt ut när han gör det, men när man inte fått in det rätta tänket fullt ut blir det lätt att man krånglar till det. Men övning ger såklart färdighet så det är bara att träna.

Det svåraste var annars att se var man hade kört och var man inte kört, och att anpassa sig till vindriktningen (när det blåser sprids det ju lite skevt). När Carl kom hem från jobbet lämnade jag med varm hand över resten av körandet till honom. Det blev en sen kväll men han hann färdigt, så nu hoppas vi på att det utlovade regnet ska komma så blir det perfekt!

IMG_2391 copy IMG_2378 copy IMG_2380 copy IMG_2382 copy

Nu är det klippt

Ja nu är det klippt och putsat och slaget både här och där. Bland annat vid boden och källarvind har mamma klippt med gräsklippare och trädgårdssax och betena har farits över med slåtterbalk. Djuren äter nu med god aptit det slagna, som innan det var slaget var långt och trist men som avslaget alltså i stället blir gott! På Lilla vägen blir det finlir och det är fascinerande att se hur pappa med slalomkörning lyckas få slåtterbalken att slinka alldeles precis förbi stängselstolparna – just när det ser ut som att balken ska gå rätt i stolpen så stryker den i stället runt precis intill.
Eftersom balken är vid sidan av traktorn är det dock omöjligt att komma åt på mittenremsan av vägen, och även på utsidan av stolparna förstås, så där behövdes det slås med lien också. När det har torkat ska vi samla in det som hö och lägga i ladan.

Idag var det också dags att kalla in det tunga artilleriet när vallen skulle slås. Det gör vi alltså inte själva utan lejer bort och man kan säga att den traktorn är lite större än våra (en aning bara, framhjulen på den är väl ungefär i stolek med bakhjulen på våra!). Vädret ser ju toppen ut så det visade sig vara rätt beslut för oss att vänta med skörden en vecka till, skönt!

Lilla vägen föreLilla vägen (och även betet till vänster) efterPappa slår med lienCarl putsar beteLite större traktor och bredare maskinIMG_2302Lite annan maskinbredd som sagt...Grönfodret i kvällssolTjärblomster