Sommarkalv

IMG_2016 copyIMG_2047 copy

Detta bildspel kräver JavaScript.

I fredags kväll kom alltså den sista kalven för i år! Vanligtvis föds våra kalvar runt mars och man vill gärna att de ska vara nära varandra i ålder (mest praktiskt av många skäl att alla korna och alla kalvarna är i takt med varandra), så att det kommer en eftersläntrare så här är ovanligt.
Att det denna gång blev så är för att kon, Malin, egentligen skulle ha skickats (till slakt) i höstas. Vilka som än ska åka är det ju alltid väldigt jobbigt, men just Malin tyckte jag så extra mycket om. Tillslut bestämde vi oss för att vi kunde behåll en till och Malin fick vara kvar! Så då fick hon gå med tjuren ett tag efter de andra, och nu nio månader senare fick hon alltså sin lilla kalv!

Vi trodde redan i måndags att det var något på gång, men det dröjde alltså till i fredags innan det verkligen var dags. På eftermiddagen fick hon komma till en egen del av hagen och frampå kvällen hade kalvningen kommit igång. Allt såg ut som det ska, kalven kom rätt med klövarna först och sedan huvudet och Malin kämpade på. Vid halv tio var halva huvudet ute och då kom pappa också för att kolla läget. Han tyckte att det kunde vara läge att hjälpa henne genom att dra i kalvens ben samtidigt som kon krystade, och någon minut senare var kalven ute!
De kan se lite livlösa ut och jag var först rädd att den inte levde, men det gjorde den som väl var! Ett par timmar senare hade den inte rest sig upp än, men lite efter midnatt var han på benen och på väg att dia så då kunde vi lägga oss utan att oroa oss för att han inte skulle få i sig råmjölk inom rätt tid, skönt!

 

En reaktion på “Sommarkalv

  1. Helén

    Så fint att hjärtat kunde vara med när det gällde denna ko och att hon kunde få stanna ett tag till hos er. Förstår att det kändes extra roligt när det kom en kalv nu från henne också!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>